Feta la gimcana de tràmits

Quan comences a veure les diferències de la teva petita amb el seu grup d’edat no pots evitar comparar.

Sé que no ho hem de fer. Ho sé. La teoria intento aplicar-me-la. Però, com no comparar quan veus com parlen, com juguen, com raonen els nens de les teves amigues de la mateixa edat o més petits que ella? Quan ho veus a les festes d’aniversari de nens de l’escola?

Al principi, em feia molt mal veure aquestes diferències. Les evitava. I quan em parlaven de coses que feien els seus fills i ho veia tan lluny en la meva filla… eren com petites agulles que se’m clavaven.

A vegades, encara evito anar a segons quins llocs o festes, sobretot, si vaig sola, però ara ho veig diferent. Ja no fa mal. És un procés i acabes veient-la a ella i els seus grans i petits avenços. El procés pel que passem se’n diu DOL. I el meu primer psicòleg, Eduardo Brignani, m’ho va explicar molt bé.

El procés és llarg. Un altre dia ja explicaré amb detall com he anat evolucionant. 

Però un cop assumides i normalitzades moltes coses, em vaig veure en cor de començar els tràmits per a sol·licitar la discapacitat.

A l’entrada d’avui us volia explicar quins són els passos que he anat seguint per demanar el màxim d’ajuts per a què ens permetin seguir amb algunes de les teràpies que li van tant bé a la petita i ens aportin una mica de respir econòmic. No massa, però tot suma i és benvingut.

Així que per si algú necessita aquesta informació la comparteixo, ara que la tinc més fresca. Són a les que nosaltres hem optat i algunes encara tenim pendents de valoració. N’hi ha d’altres (com família nombrosa, Beques MEC, PUA, etc. Però nosaltres no hi podem optar) .

Adjunto un Document General Ajudes d’Aprenem que ho explica TOT i amb molt més detall.

  1. DNI del menor
  1. Número de compte corrent del nen/a com a titular i vosaltres com a representats. (Els comptes corrents de menors NO tenen comissions, confirmeu o exigiu que sigui així)
  1. Tramitació discapacitat. Ho podeu fer per internet (van més ràpid) o físicament a una oficina d’atenció ciutadà del departament de treball, afers socials i famílies. Imprimiu la sol·licitud i porteu llibre de família, DNI, informes mèdics, del cdiap, etc. A nosaltres han trigat un any a fer-li la valoració. Sé que si feu una queixa al síndic de greuges agilitzen el tràmit, però a Barcelona crec que estan una mica col·lapsats.
  1. Llei de dependència. Nosaltres l’hem presentat la sol·licitud amb el padró, el certificat de discapacitat (perquè ja el teníem), informes mèdics i psicològics i el número de compte amb el segell i firma del banc.

Aquestes un cop ja tingueu la discapacitat reconeguda igual o superior al 33%:

  1. Prestació econòmica per fill a càrrec. Són 1000€/any. Pagats en dos cops (gener i juny). Per tramitar-la heu de presentar la sol·licitud i la documentació necessària (la sol·licitud, DNI, empadronament, llibre de família i certificat discapacitat) a la Seguretat Social.La comenceu a cobrar al següent any. Nosaltres per exemple, si tot està correcte, la començarem a cobrar a partir del gener del 2018. No té caràcter retroactiu.
  2. Deducció IRPF per descendent amb discapacitat. Són 1200€/any. Pagats de cop o mensualment. I aquesta si que es paga amb caràcter retroactiu, o sigui, de quan es va fer la sol·licitud de la discapacitat.
  3. Targeta gratuïta per l’acompanyant (passi acompanyant) de la menor pel transport públic. Vaig fer la sol·licitud per internet i després ho has de sol·licitar a les oficines TMB.
  4. També hi ha la opció de l’exempció del impost de circulació. Però el vehicle ha d’estar a nom del menor. Aixó de moment, no ho he fet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s