Un diumenge qualsevol

Les dificultats de comprensió de la Laia sempre han estat el que més m’ha preocupat i on hem intentat estimular amb més força.

Millorant la comprensió ha millorat el llenguatge. I, per tant, la comunicació.

I si millorem la comunicació, tot hauria de ser més “fàcil”.

Realment ha fet molt canvi en aquest sentit, mai he deixat de preguntar-li coses o explicar-li. Adaptant-me, la gran majoria de cops, a frases curtes i directes. I, quan veig que no hi ha bona resposta, amb l’ajuda de suport visual.

A vegades, no puc evitar fer-li comentaris, pensant que segurament no m’entendrà i hauré de repetir-ho d’una altra manera, i quan respon i veig que ho ha entès sempre és una alegria. Sí, prejutjo alguns cops, però mai deixo de parlar-li i explicar-li què faig i què em passa pel cap.

Com us dic, cada dia millora en aquest sentit però, a vegades, topem amb algun punt que se’ns escapa.

Us poso un exemple, diumenge dia de votacions i dia d’excursió. A ella li havíem explicat només una part. Ella sabia que aniriem d’excursió.

Així que abans de marxar li anticipem (per primer cop) que anirem a votar. Ens vestim. I li expliquem, primer anem a votar, després tornem a casa, agafem bossa i marxem d’excursió.

Ens posem les vambes per anar a votar.

I li trec les seves. M’aixeca els pantalons per veure les meves sabates. I entra en colera. Què ha passat?

No vol anar a votar. No es vol posar les sabates.

Quan la Laia entra en rabieta i hi sumes la frustració de no entendre que passa, es tira per terra, crits, esgarrapades, estirades de cabell, etc. Evidentment, amb la seva frustració es suma la nostra per no entendre que ha passat.

Si ho penses fredament i des de la distància. Era evident el que passava. Però ella no té encara les eïnes per dir-nos que la fa enfadar i nosaltres que no ho veiem continuavem insistint i insistint… augmentant la seva frustració.

Intentem treure-la de casa. Nou error, a vegades, el canvi de lloc la resitua. Però continuem sense veure que ha provocat la rabieta. Us podeu imaginar com va acabar al carrer, no? El nivell d’angoixa va aumentar. Seguiem sense entendre-la.

Al final, pactem amb el Carles, ells van a casa i jo a votar.

Quan arribo a casa. Està més tranquil·la (no del tot). I decidim marxar d’excursió (el que ella sabia que haviem de fer).

Trec les meves botes de muntanya i les de la Laia. I aquí és quan se li il·lumina la cara, i m’adono que ha passat: ella s’emprenya quan veu que jo no duc les botes per anar d’excursió, s’emprenya el doble quan li fem posar unes sabates que no són per anar d’excursió i explota quan veu que no anem d’excursió.

Sempre, sempre que s’enfada hi ha un motiu. Molts cops aquests estan lligats a la frustració i/o manca de comunicació. I molts cops saber el motiu exacte no és tan evident.

Això em fa obrir els ulls i veure que els detalls importen. Importen molt.

Quan ja estava tranquil•la, ho vam estar parlant amb ella. La importància que ens digui el motiu de que li passa, però és molt complicat.

Quants cops li deu passar fora de casa? Si per nosaltres és difícil…

Intentar dir alguna cosa i que no l’entenguin, intentar fer alguna cosa que no entén o esperar alguna cosa que no és com creu?

La resposta a aquest intent és la frustració o la indefensió apresa (podeu llegir aquesta entrada de Cosetes de no res sobre indefensió apresa: https://cosetesdenores.cat/2014/03/27/indefensio-apresa/)

Intento aprendre de totes les errades, però el disgust de saber que tot havia estat perquè no l’havíem entès es queda. No sóc perfecta, però intento aprendre i adaptar-me dia a dia per millorar.

Seguim?

Seguim!

3 respostes a “Un diumenge qualsevol

 1. El que expliques m’ha portat records d’experiències viscudes. Sempre hi ha un motiu. Quanta raó. Amb la pràctica s’agafa certa habilitat per identificar els detalls, el detonant, no creus?
  Moltes gràcies per la menció, un plaer.

  Una abraçada

  M'agrada

  1. El dia a dia ajuda a preveure aquests detonants.
   I tinc pendent abordar el tema indefensió apresa, per desgràcia molt desconegut però molt important. Llegir-te m’ha anat genial per a l’entrada d’avui, és molt clara i amb el video ja genial. Gràcies

   Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s