Tornem a l’escola abans de setembre, sí o no?

Fa pocs dies s’ha començat el tercer trimestre però tornen a una escola sense patis, sense corredisses, sense companys i sense aules físiques. Una tornada a una escola virtual.

Tinc diverses coses a dir-te sobre aquesta tornada a les aules, però avui em centro en la que crec més important: reprendre o no el curs escolar abans de setembre i el perquè.

Pot ser que canviï d’idea en uns dies, però la meva reflexió d’ara és que crec que no es pot acabar el curs així.

Sé d’escoles que tenen contacte directe amb alumnes per mitjà de la vídeoconferència i els que no tenen accés a aquesta tecnologia els truquen. Aquest contacte és CADA DIA i totes les que ho estan fent en parlen meravelles. (En una altra entrada futura vull escriure extensament sobre la BARRERA virtual a la qual algunes no podeu accedir).

Aquestes vídeoconferències serveixen per fer tutoria, no per avançar temari. Els infants es veuen i la mestra veu als infants.

Establir mínim un dia a la setmana per tenir un seguiment online, seria una bona manera de “desvirtuar” i fer més proper aquest confinament, mantenint mínimament uns lligams socials i per poder saber com estan passant els dies a casa.

Com us deia, sé que es fa a forces escoles arreu de l’Estat, nosaltres no tenim aquesta opció. 😩

Tornant al tema que et plantejava d’inici: Iniciar el curs al setembre, sense tenir un tancament d’aquest any escolar em sembla molt fred i arriscat.

Perquè crec que és arriscat?

Aquest confinament està allunyant als infants del seu dia a dia, del seu món on tenen amics, rutines, obligacions, jocs, etc. I està provocant angoixa, por, tristesa, ràbia, etc.

Jo seria partidària de fer una setmana al juny, evidentment, amb totes les garanties de seguretat que s’especifiquin i concretin abans. No l’enfocaria, en cap cas, en l’àmbit curricular, sincerament, no li veig cap sentit.

En canvi, crec molt important que els nostres infants puguin parlar amb altres i amb els docents com han viscut aquests dies. Les mestres haurien de poder aprofitar per analitzar com estan elles i les famílies.

L’ideal seria que durant aquests dies es fessin tasques on elles poguessin expressar-se, treure les emocions i buidar-se de tot allò que no han entès o que han viscut amb angoixa o ràbia.

Sé del cert que algunes potser no ho veieu en els vostres infants, de fet, la Laia la veig molt bé aquests dies, però quan surti i torni a la “normalitat” pot ser que exploti tot el que ha estat guardant d’una manera o una altra.

Com t’he dit, m’agradaria que es tanquès el curs amb dinàmiques que permetessin a totes les alumnes parlar, mostrar, expressar i compartir com ho han viscut i com se senten ara. Sé que, en el nostre cas, la Laia explicarà poc, però podrà ensenyar tota la feina que ha fet amb nosaltres, les activitats que hem fet plegades i veure les seves amigues amb qui tan poc contacte està tenint aquests dies. A ella això de la vídeoconferència no li motiva massa.

Aquí les mestres tindran un paper important, i crec que seria bo que fessin unes sessions prèvies per poder preparar aquesta finalització del curs. Hi ha llocs on les estan fent gratuïtes, només manca tenir ganes de voler participar-hi. Et puc dir alguna entitat que en fa, si ho creus necessari o vols aprofundir-hi, escriu-me i t’ho dic.

ÑEstic convençuda que amb una setmana es pot fer molta feina emocional i de descàrrega, per tancar un curs sense perdre els vincles fets amb els companys i amics. Potser alguna de les famílies ha perdut algun familiar o conegut proper, o els seus familiars han patit angoixa per la pèrdua de les feines o no han tingut accés a les aules virtuals provocant ràbia o tristesa. Els amics i mestres haurien de poder donar caliu en aquests moments, reviure activitats passades i reprendre la socialització d’abans del confinament per tancar aquesta etapa del virus parlant-ne obertament o en petit grup.

Només demano aquesta setmana, on no s’obrin llibres, on no es faci res de temaris feixucs, ni balls o cantades dirigides per exposició a un públic sigui quin sigui. Res que pugui provocar més angoixa. Crec en dinàmiques que ajudin a “fer neteja”. Una setmana amb unes rutines marcades per activitats i estratègies que serveixin per veure com estan els infants i les famílies.

Demano aquesta setmana per agafar impuls, per poder tornar a un setembre nou, sense temes pendents i amb moltes ganes.

I tu, què en penses? Com acabaries aquest curs escolar?

4 respostes a “Tornem a l’escola abans de setembre, sí o no?

 1. jordi chueca

  Els nens i les nenes les grans oblidades d’aquest confinament, primer perquè els que l’han programat segur que no viuen una família sencera en un setè pis de 50 m² , segon perquè possiblement tenen jardí i per tant els seus fill poden córrer, saltar i jugar i tercer, perquè la majoria tenen un poder adquisitiu, que els permet aquest vincle amb video conferència, que moltes famílies no poden ofertar als seus fills i filles, quina pena tot plegat.

  Liked by 1 person

   1. Paulina Sanz

    Jo crec que si finalment tot torna a la normalitat al juny, aquest any, per ser excepcional, es podria allargar el curs escolar incloent juliol. Potser en un horari reduït, i/o intensiu. Bé, sigui, com sigui, si hi hagués alguna possibilitat seria bo tenir-ho en compte.

    M'agrada

   2. Jo no ho veig al juliol. Al final, ells no han estat de vacances i també necessiten desconnectar i natura. El tema serà totes les families que han “obligat” a agafar vacances i no podran estar pels infants. Alguna solució hauràn de donar.
    Tot és complicat, però el que tinc clar que necessiten un suport emocional per tot el que estan fent. Gràcies Paulina per passar i comentar 😘

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s