Comencem. Desitjant canvis

Ahir vaig tenir reunió del Consell Escolar. Ja saps que m’agrada participar i formar part activa de l’escola.

En aquesta reunió vaig veure clarament que no s’entén la inclusió. Per mi és una decepció tenir aquesta sensació de l’escola on formo part.

Intento resumir els motius perquè ho crec de forma esquemàtica:

* primer, perquè des de p3 (ara comença 3r) insisteixo i intento fer arribar què és la inclusió i que NO ho és a totes les reunions i tutories que vaig. Lluitant perquè desaparegui la famosa aula petita. Una aula que estigmatitza als infants que hi van i que va totalment en contra del marc educatiu actual. Et recordo que es van treure les USEES i es van canviar per SIES per aquest mateix motiu.

Aquest any no hi ha aula petita, no perquè hem avançat en inclusió, sinó per la Covid.

* segon, perquè també des de p3 he lluitat per aconseguir recurs Ceepsir per la Laia. Per si no saps que és, la definició d’aquest recurs és: “El Servei CEEPSIR és un suport intensiu que té per finalitat fomentar i garantir la inclusió d’alumnes amb NEE als centres ordinaris” Aquest recurs, després d’insistir molt, ens el vam concedir l’any passat i, em sap greu dir que a nivell inclusió, de treball i d’estratègies per l’aula on s’inclogui la Laia amb el grup classe, no l’he vist encertat.

També és cert, que la comunicació, com sempre en aquesta escola, és un dels punts febles, així que igual hi ha coses que no sabem i que sí que s’estan fent bé.

* tercer, perquè ahir a la reunió es va parlar de desdoblaments de grup i suport d’un mestre més a l’aula (SEP), cosa que està molt i molt bé. Però aquesta figura en lloc de ser un recurs per a millorar en la inclusió i fer accessibles a totes, els aprenentatges, torna a mirar sobre les dificultats i convertir grups heterogenis en homogenis separant per dificultats.

Avui estic molt frustrada, preocupada, trista… no sabria identificar-ho exactament.

A l’escola ens coneixem molt ja. Sempre hem procurat ser cautelosos, no intrusius i compressius en tot.

La Laia vol aprendre, és una nena molt curiosa però si no li fem accessibles els aprenentatges, si no pensem en ella quan fem la programació del dia a l’aula ella estarà en desigualtat vers els seus companys i deixarà de tenir els mateixos drets. Quan un mestre elabora una activitat i no pensa com fer-la per poder arribar també a la Laia és preocupant. L’excusa de què no tenen temps o recursos, ja no serveix. Estant deixant d’atendre les necessitats educatives d’un infant.

Com ja vaig escriure en alguna altra entrada, una escola inclusiva és la que es preocupa i ocupa de TOTS i cada un dels seus alumnes.

És una escola que per atendre la seva singularitat dissenya estratègies diversificades o específiques d’intervenció.

L’objectiu és clar: els nens volen aprendre.

No s’ha de subestimar la capacitat d’aprenentatge de cap dels nostres infants i, evidentment, tampoc el de la Laia.

A l’escola no només han de ser presents els infants, també han de poder participar i aprendre segons les seves possibilitats. Si deixem a un infant sense poder participar o aprendre perquè no li dissenyem les estratègies necessàries perquè pugui fer-ho, estem vulnerant els seus drets. Ho sento però, com ja he dit, és molt greu perquè, en el nostre cas, això li crea molta ansietat (amb la seva explosió posterior) i perquè hi ha l’obligació de garantir el dret de totes a accedir a una educació sempre tenint present les necessitats de tots els nens i nenes que en formen part.

Hi ha dies que se’m fan costa amunt.

I avui ha estat sens dubte un d’ells.

Confio en la meva filla i confio que els canvis a causa de la Covid siguin una oportunitat per créixer i millorar.

Seguim 💪🏻

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s