@SUPerandobcn. Paddle Surf per a tothom

Com ja saps gràcies a Penguins i, concretament al Chus, a la Laia l’aigua li encanta i ja no té por a capbussar-se.

Per això quan vaig veure que existia l’associació SUPerandobcn, no m’ho vaig pensar i els vaig escriure per portar-la.

És una associació sense ànim de lucre, porten des del 2016 fent arribar el Paddle Surf (SUP) a persones amb diversitat funcional i/o risc d’exclusió social. La seva filosofia és que “tothom té el dret de gaudir de la pràctica esportiva amb independència de les seves capacitats o situació social i econòmica. La presència de persones amb realitats diferents és la garantia de valorar i reconèixer la diversitat humana”.

Vaig poder parlar amb el Víctor, president de l’associació, per telèfon i mentre la Laia feia l’activitat. Escolant-lo vaig veure la seva implicació en el projecte, com ho viu, com ho gaudeix i les ganes d’arribar a tothom lluitant per portar aquest projecte més enllà del que és ara. La monitora de la Laia va ser la Yoli, i el vincle que va establir amb la Laia des d’un inici va ser molt bonic. Gràcies als dos de tot cor!

Superandobcn, forma part de l'”Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva“, però no poden practicar SUP a Barcelona per manca d’un espai en condicions. Molt lògic tot plegat, oi?, però estic segura que l’aconseguiran, veient la força de la gent que porta el projecte, no en tinc dubte. I desitjo que sigui com més aviat millor, perquè nosaltres hi anirem segur i la peque ho agrairà.

Pel que fa al Paddle Surf o SUP és una activitat per a petits i grans d’oci. Com a esport aquàtic té molts avantatges, tant pel cos com per la ment. És una disciplina molt completa. Que fos accessible per persones amb diversitat hauria de ser una prioritat.

Alguns dels avantatges són: treballar l’equilibri i la seguretat, millora la capacitat de concentració, enforteix i activa gairebé tots els músculs del cos (per la hipotonia de la Laia és ideal), augmenta la capacitat pulmonar, oxigena l’organisme i millora l’estat anímic… És un esport de baix impacte, per tant, amb algunes adaptacions és ideal per a tothom.

Tinc una visió molt clara del que és la inclusió. En aquest cas, es tracta d’una activitat aquàtica esportiva que permet la pràctica de persones amb i sense discapacitat adaptant-se a les capacitats de cada usuari i mantenint l’objectiu per a totes elles.

Associacions com SUPerando són molt necessàries perquè cada vegada sigui més fàcil que tothom tingui accés a gaudir del lleure i, sobretot, que tothom ho pugui fer en igualtat de condicions gràcies a les adaptacions que corresponguin en cada cas.

Desitjo que aquest projecte i d’altres amb la mateixa filosofia inclusiva que permeten una major convivència per a tothom tinguin més visibilitat. Com més projectes semblants existeixin, més professionals creuran que són viables i més opcions de lleure i oci accessible trobarem.

Actualment, l’oferta que tenim pels nostres infants amb diversitat acostuma a estar reduïda a activitats o casals terapèutics, només pensats per infants amb diversitat. Tenim la “sort” de no estar admesos en moltes iniciatives o estar-hi, però sense cap adaptació ni preparació perquè en puguin gaudir com la resta.

Per tant, es necessiten més iniciatives i projectes que mirin per les capacitats i on ningú pugui quedar-ne exclòs. Està clar que canviar la mirada, creure en la convivència de totes i tots hauria de ser la norma no l’excepció com és avui en dia.

Necessitem més propostes, més opcions per la no segregació i que aquestes no siguin només per persones amb diversitat sinó per tothom amb els ajustos necessaris.

El somriure de la Laia i les ganes de gaudir superen totes les capacitats. El lleure i l’esport no haurien de limitar-se i haurien de ser accessibles sempre per a tothom.

Gràcies per aquesta magnífica tarda i donar-me a conèixer una miqueta el vostre projecte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s