Jocs i llibres

A Instagram porto uns dies publicant alguns dels jocs que fem servir amb la Laia. Que ens serveixen per gaudir i aprendre. Per què quina millor manera d’assimilar conceptes que jugant?

En aquesta pàgina us aniré posant fotografies dels que tenim per casa, així que serà un raconet del Bloc que aniré modificant periòdicament.

Aquests jocs que veieu molts són comprats i altres donats, he de dir que a mi m’encanten els jocs i llibres o contes així que si a més serveixen per treballar de manera lúdica millor que millor!

Tresor Brillant d’ @haba_es es tracta de fer-se amb el nombre més gran de gemmes possibles. El jugador que té el drac comença triant el color de la gemma, nosaltres com érem les dues triàvem dos colors. A cada torn es canvien els colors de les pedres i un jugador aixeca un anell de gel de la columna central, cauen les gemmes al taulell i s’han de recollir les pedres del color escollit. Al taulell hi ha uns forats i si cauen dins les perdran. Abans d’aixecar l’anella el jugador pot tirar les gemmes del contrari als forats perquè perdi opcions.

És un joc de mecànica molt senzilla i components bonics dels dracs on pots fer córrer la imaginació i convertir-te en un drac.

Amb la peque ens serveix per motricitat fina, esperar torns, entendre normes i per comptar.

Un àlbum gairebé sense text només breus diàlegs i precioses il·lustracions que ens van guiant i narrant una història emotiva on el final ens fa obrir els ulls.
És un llibre amb moltíssima força i que m’ha ben emocionat.
No t’explicaré res del que passa, només has de saber que, el primer cop que l’he tingut a les mans i l’he fullejat, m’ha enganxat.
El segon, cop l’he mirat amb més cura i l’he analitzat diferent, observant més detalladament i apreciant la història narrada il·lustració a il·lustració.
Ara tinc ganes de compartir-lo amb la petita i veure com ho viu.
Dir-te que és un missatge positiu que permet reflexionar, que juga amb l’empatia i el fet de no prejutjar qui tenim davant.
La realitat pot tenir una cara que desconeixem i no sempre és la que creiem o imaginem.
Us podria seguir explicant tot el que m’ha aportat en llegir-lo i mirar-lo, però no et vull trencar la màgia de descobrir-ho.

L’editorial té una guia didàctica, que encara no he pogut mirar. Estic segura que la faré servir tant per fer reflexionar a la Laia com a mi mateixa.

Vivim en una societat on estem pendents de l’aprovació dels altres. Pendents del que diran o pensaran. D’ençà que naixem ens comparem, i la diversitat o, allò que surt de la norma, sembla que no encaixa. Anem creant barreres dins nostre.

Aquest llibre serveix per petits i grans. Ha estat un plaer trobar-lo i amb la petita gaudim mirant-lo i teatralitzant-lo.

En lloc d’un gira-sol, fem un dibuix en un paper. I en lloc d’estripar o trepitjar el pètal, nosaltres li fem al paper.

Ens divertim i anem aprenent que ens hem d’estimar més i que som nosaltres les primeres que ens hem d’acceptar i valorar.

Us el recomano.

Amb aquest joc treballem visió espacial, el taulell és un puzle molt senzill de 3 peces, s’ha de mirar només com encaixar-lo. Com tots els jocs de “circuit” han d’entendre en quina direcció es mouen els unicorns i que sempre es mouen en la mateixa direcció per arribar fins al núvol final.

També es treballa psicomotricitat fina, ja que avançar caselles d’una en una no és senzill, ja que són moviments curts i precisos. També col·locar els vidres un a un en la part del darrere del tauler implica reforçar aquesta psicomotricitat fina.

S’ha de comprendre les regles del joc, aprenen a recordar (i respectar) els torns, a tirar els daus i aplicar el que diuen els mateixos interpretant el símbol que apareix, a seguir regles condicionals (tirar un dau i, segons la casella, executar una altra acció, que pot implicar llençar un altre donat).

Es reforça coneixements de matemàtiques, pel recompte, pel concepte d’atzar, el concepte de major o menor quantitat en veure la diferència entre els vidres d’un i d’un altre. No guanya qui arriba abans, guanya qui aconsegueix més brillants quan el primer arriba.

En definitiva, crec que aquest joc és altament recomanable, ja que potència moltes habilitats i segur que alguna em deixo.

Us deixo el link per si el voleu comprar aquí.

El clàssic bingo.

Després de fer diverses partides, he decidit treure números. Farem partides de l’1 al 30. I anirem augmentant.

La dinàmica de joc li ha agradat molt però serà més divertit si les partides són més curtes (Se’m fa pesat a mi!)

Amb aquest joc treballem: reconeixement dels números, motricitat fina, torns, l’espera, funcions executives, l’atenció i la permanència.

Així que a seguir jugant divertint-nos, sobretot, quan cauen les boles per terra i hem de còrrer a buscar-les.

jungle speed
jungle speed kids

En jungle speed kids és una versió que vaig conèixer gràcies als meus nebots, ells jugaven a la versió normal.

És un joc de memòria i a la petita li agraden molt. En aquest cas es col·loquen les cartes cap per avall envoltant el Tòtem.

Cada jugador triarà un personatge i se’l col·locarà davant seu.

El jugador inicial donarà la volta a una carta perquè tots la vegin, després la voltejarà altra vegada.

Seguirà el següent jugador fent el mateix, però quan algun jugador sàpiga on està la seva parella haurà d’agafar immediatament el Tòtem per poder aixecar-la.

Si encertes a voltejar l’altra carta se les portarà a la seva zona de joc. Però si t’equivoques hauràs de donar la volta al teu personatge quedant congelat i perdent el teu següent torn (nosaltres aquesta opció la hem fet després de jugar diversos cops).

El final de la partida es realitza quan les quatre cartes de Lleó es descobreixen, en aquest moment la partida acaba i qui tingui més cartes d’animals guanyarà el joc. Aquesta opció, fa més curta la partida, si creieu que aguanten més, podeu fer que qui treu carta del lleó també perd torn.

Variants del joc

La primera variant del joc serà, en comptes d’agafar les cartes dels mateixos animals, d’agafar els animals que mirin en la mateixa direcció.

La segona variant serà quan donem la volta als animals no tornarem a voltejar i només podrem agafar els mateixos animals i que mirin en la mateixa direcció.

Nosaltres encara no hem variat, però aviat provarem la resta de maneres, com veieu és un joc molt versàtil i divertit.

El podeu trobar aquí.

A través del joc i de manera divertida treballem moltes coses sense pensar-hi, per aixo a mi m’agraden molt els jocs a través de jocs com aquest podem treballar: atenció, coordinació oculomanual, visopercepció, tolerància a la frustració, memòria i funcions executives (control inhibitori, flexibilitat cognitiva, raonament, memòria de treball, velocitat de processament)

ABC Magia

Avui un joc d’haba

Un joc que feia dies tenia pendent. La peque ja sap les lletres i comença a llegir síl·labes i fer lectura global. Amb aquest joc podem fer repàs de l’alfabet, del so de les lletres i conscienciació fonètica. En aquesta imatge el que fèiem era jugar les dues, contàvem el número del dau i havíem de buscar una paraula de la imatge amb la lletra que ens havia tocat.

El podeu comprar al següent enllaç: abc magia

Aquest “joc” no és ni comprat ni donat. L’he fet. És una idea per aprendre a contar treta de ConMamiAprendro És curiós com la motiven segons quins materials 🥳

Un altre joc amb què hem estat jugant avui amb els avis. Es tracta d’un joc de memòria, us explico com juguem a casa. Traiem una carta, la mirem i repassem en veu alta. I després d’una estona (la que considereu) l’agafo i li faig una pregunta de les que hi ha darrere per veure si ho recorda de la imatge (per exemple, de quin color era el barret? L’home tenia cara contenta?) Avui no he triat les preguntes sinó que hem fet servir el dau. I la que tocava li deia. Avui com hi havia els avis jugàvem plegats. Una estona molt divertida! Us el recomano

El podeu comprar al següent enllaç d’amazon

Little Observation

Little Observation de Djeco

Aquest joc feia molt que el teníem, és dels primers amb què jugàvem. És de mecànica senzilla i vam començar a jugar només amb un dau. Així encara facilitàvem més el joc. Per jugar, s’han de col·locar totes les papallones sobre la taula. Després, un jugador tira els daus que marcaran la combinació de colors. El primer jugador que agafi la papallona corresponent a la combinació dels daus, guanya una fitxa. Guanyarà el primer que obtingui 5 fitxes.
És un joc de concentració i rapidesa visual. I estan assegurats els riures! Podeu comprar-lo a aquí

Aquest joc el tenia amagat. El tema Disney a mi no em motiva molt. 
Avui l’ha trobat i hem estat les dues molta estona. 
Juguem les dues juntes, no de forma competitiva sinó que plegades. 
Hi ha diferents proves: acció (on et fan buscar per la casa algun objecte del color que et demanen), mímica, endevinar quin personatge és només veient un tros o amb unes ulleres i dibuixar. 
Aquesta última és el motiu principal perquè em vaig decidir a comprar-lo (de segona mà). La Laia no sap dibuixar. I buscar coses que la puguin motivar sempre m’agrada. 
Com amb tots els jocs, m’adapto i l’adapto perquè sigui atraient per ella. En aquest cas, trec dibuixos molt complicats o personatges que no conegui. I l’opció de dibuixar la fem plegades en tàndem. No la fem molt perquè no es cansi del joc i potencio altres que  sé li agraden. 
La nostra versió del joc té uns anys, el vaig comprar de segona  i el Mickey fa música i ens diu les proves a fer. Això també la motiva. 
Si el voleu de primera  us poso un enllaç aquí, tot i que haureu de mirar quina versió és, veig que n’hi ha diferents.

Fa un temps que segueixo a @creaeduca però mai havia parat massa atenció. Suposo que és el que té instagram, veus moltes fotos i si et captiva el que veus en uns segons pares, si no passes de llarg.

Fins ahir.

Vaig topar amb una història seva d’instagram d’un directe. Feia carotes i tot seguit ensenyava aquest llibre de l’Àlex Rovira i del Francesc Miralles.

Ja he llegit d’ells un altre llibre i crec que necessitava un llibre així.

Si llegiu ressenyes esta pensat pels infants: L’autoestima és l’eina més important amb què comptem per circular feliços per la muntanya russa de la vida. Les 35 històries que integren aquest llibre ensenyen a cultivar aquest poder des de la infantesa, despertant la imaginació, l’humor, la resiliència, l’amor i l’acceptació del que som.

Així que gràcies Anna, com et vaig dir ahir, l’he agafat per mi.

Llegiré un conte cada nit i la seva reflexió.

Si el voleu el teniu en català i castellà

Amb aquest joc ens divertim a la vegada que esperem torn, coordinem ulls amb ma i la seva força. I, sobretot, compartim una estona de riures!

Si el voleu podeu adquirir-lo aquí

Aquest joc és tant per petits com per grans. 
Aquest Nadal li hem regalat a mon pare i hi vam estar jugant de forma col·laborativa amb mon germà i ma cunyada. 
És un joc per jugar sol, però sempre pots buscar opcions per fer-lo diferent. 
Serveix per estimular les habilitats cognitives. 
Un joc de reptes i lògica. HI ha dos tamanys, pels dits de mon pare, anava millor la versió gran però podeu trobar el mateix en versió una mica més petita i econòmica aquí 
Us poso enllaç de la versió tamany gran d’amazon aquí. 

camelot jr

A la Laia el tema de prínceps i princeses li encanta. Així que aquest, com el de la Blancaneus del que ja us he parlat més avall, només per la temàtica ja li agrada.
És un joc de raonament lògic i lògica espacial on hem d’aconseguir que la princesa i el príncep acabin junts. Per a fer-ho s’haurà de fer un pont entre ells.
Nosaltres amb aquests tipus de jocs sempre comencem fent cópia de model de 2D a 3D, li poso el dibuix del repte i que posi les torres, la princesa i el príncep on toquen. A partir d’aquí, li faig buscar les peces que diu el repte que es necessiten i la resta les guardem.

I amb l’ajuda justa intentem resoldre el repte. A mi em va sorprendre molt gratament, ja que a part de la lògica i la còpia del model ha de parar atenció i tenir paciència.
Aquests dies amb els cosins hem estat jugant, el gran té 12 anys, així que els reptes donen molt de joc per grans i per petits. Ho hem fet de manera col·laborativa on totes intentàvem crear els ponts per a poder reunir el príncep i la princesa!

El podeu trobar al següent enllaç

IMG_0176

Un joc fàcil de dur a la bossa, nosaltres ens el vam endur al càmping aquest estiu i va ser el rei dels jocs a la nostra caseta.

Es tracta que un dels jugadors amagui un osset sota una de les casetes (unes liles, altres grogues, unes amb un peix, un gat o un lloro, unes amb fum, altres amb un sol, etc.) mentre els altres es tapen els ulls. Un cop amagat l’osset els altres ha de trobar-lo formulant preguntes. És com un Quién es quién, però més senzill, nosaltres el tenim també amb cartes, vam començar amb poques i ens agrada perquè per viatjar sempre l’agafem. El podem simplificar molt i anar-lo complicant en funció dels infants.

Amb aquest joc treballem: torns, memòria, raonament, coordinació ma-ull i socialització.

Podeu adquirir-lo o veure el preu aquí.

IMG_0175
bingo 1,2,3

A la Laia comptar no li agrada massa, es despista i acaba dient qualsevol número. Aquest és un joc per això per comptar, endinsar-nos en les diferents grafies dels nombres, al concepte de quantitat i gaudir tirant de la ruleta i mirant quin animal ens ha tocat.

El trobareu a jugaia

IMG_0177

LLibre d’imatges sense text de la Roser Capdevila. Dona molt de joc per buscar objectes, parlar, vocabulari, construir frases, etc.

A part que els dibuixos són preciosos! El podeu trobar aquí. Us enllaço la ciutat que també el tenim i també ha estat un èxit! aquí.

IMG_0174

Es tracta d’un joc autocorrectiu. Aquest és la versió més fàcil, ja que fa ús de símbols molt fàcilment reconeixibles i manipulables.

Hi ha diferents quaderns on es treballen diferents conceptes. Nosaltres vam començar per uns molt senzills perquè entengui la dinàmica del joc i anar-los complicant sense massa opció a la frustració.

A la Laia li encanta veure el resultat si és correcte o no, i ella sola l’agafa per jugar quan vol.

Aquí teniu l’estoig de control i algunes de les làmines amb les quals vam començar a jugar: puedo hacerlo con 3 años, razonar con lógica 1 i concentración 1.

Si investigueu en veureu moltes més! I si voleu més fotos o informació m’ho dieu.

IMG_0172
matrixmix

Aquest joc tot i ser de només 4 làmines ens permetrà treballar i jugar les matrius relacionant-ho amb els números de l’1 al 4, la posició d’un objecte en el grup, les diferents mides i les posicions espacials.

Són aspectes que li costen molt i que a teràpia ho treballem de diferents maneres. Aquesta serà una altra. Com veieu a la imatge amb alguna ajuda vam superar-ho molt bé (posant els números a dalt amb paper)! Així que l’aprofitarem el màxim possible fent les modificacions que facin falta.

Us deixo l’enllaç a hop toys, ja que no l’he trobat a cap altre lloc, si sabeu d’algun altre joc similar i més econòmic m’ho feu saber!

IMG_0173

Un joc de smart games. On s’han de passar diferents reptes i on s’ha de fer servir el raonament, la lògica i la motricitat.

Nosaltres inicialment el vam fer servir per imitar, la Laia havia de veure el dibuix i col·locar els ninos com a la foto. Després ja hem anat fent algun exercici dels senzills i el fet que sigui de la Blancaneus li encanta.

El podeu trobar aquí.